Esse församlingshem Achreniussalen

Esse församlingshem

Essevägen 254, 68820 Esse
+358403100458, +358403100450

 

Samlingssalen i Esse församlingshem.

Namnet

Abraham Achrenius var Esse församlings första egna präst. Han brann speciellt för kristen undervisning och ordnade frivillig nattvardsundervisning, det som senare skulle kallas "skriftskola" i Finland eller "gå och läsa" i Sverige. Hans insats på det området uppmarksammades av domkapitlet och resulterade i en uppmaning till alla församlingar att följa exemplet. Han verkade bara en kort tid i Esse. Här förlorade han hustru och barn och kom i personlig kris. I samband med krisen blev han påverkad av radikalpietisterna via de sk. erikssönerna. Han grundade den första friförsamlingen i Finland och slutade predika i kyrkan. Efter anmälan till domkapitlet avgick han. Men återkom senare i kyrkans tjänst i Nousis och blev en aktad väckelseledare.

Utseende

Salen är en funktionalistisk ljus sal. Långväggarna är av glas, dels mot ån och dels mot ingången och gårdssidan av församlingshemmet. Stor uteplats mot ån. Det finns inget separat serveringsrum.

 

Konst

Salen i Esse församlingshem
 

Framme i salen hänger konstnär Arto Penttinens stora arbete "Det renande vattnet" ufört i koppar och mosaik. På väggen ovanför serveringsdisken finns textilkonstnär Ehrengard Högnäs stora arbete "Härifrån till det eviga ljuset". I tamburen finns "den åländska konstens grand old lady"  Hildur Stenbäcks oljemålning som är av den lidande Kristus. Tavlan är inspirerad av ett triumfkrusifix. Hildur Stenbäck var utgången från Esse. 

 

 

Utrustning

Piano, ljudanläggning med bandningsmöjligheter, t-slinga, fast videokanon, serveringsvagnar m.m.

Kuriosa

Det mest kuriosa i den funktionalistiska miljön är en gammal stock. Den togs bort från kyrkan i samband med handikappanpassningen av kyrkans kor. I stocken har en del av dem som var med och byggde kyrkan 1770 ristat in sina bomärken eller initialer.

Inva

Till salen finns ramp vid huvudingången, automatisk dörröppnare vid knapptryckning. Inva-toaletter i huvudentrén. Till uteplatsen finns ingen ramp från salen.

T-slinga

I salen finns T-slinga. 

Skötrum

Skötbord finns i dam- och herrtoaletterna vid huvdentrrén.

Hörselslinga
Info
Handikapptoalett
Café
Skötrum
Parkering
Toalett
Handikapp

Läge på kartan

Evenemang

to 23.1 kl. 17.00

Essevägen 254, 68820 Esse

Gloriess

Välkommen!
to 30.1 kl. 12.00 -14.00

Essevägen 254, 68820 Esse

Lunch för daglediga

Lunch och besök av en gäst